top of page

Zonneallergie of reactie op toxische stoffen in je zonnecreme?

Bijgewerkt op: 3 jul. 2022


Het is heel belangrijk om bij blootstelling aan UV-stralen je huid te beschermen. Zo voorkom je vroegtijdige huidveroudering en verklein je het risico op huidkanker. Sommige mensen zijn allergisch voor zonnestralen, andere krijgen allergische reactie van de toxische stoffen die aanwezig zijn in veel van onze zonnecrèmes. Maar hoe vind je een goede zonnecrème die de huid niet uitdroogt, niet irriteert, voldoende bescherming biedt, die de poriën niet verstopt en die bovendien je hormonen niet verstoren of schadelijk zijn voor je lichaam omdat ze toxische stoffen bevatten? Simpel is het niet want vaak krijgt men geen goede deskundige uitleg bij de aankoop van een zonneproduct, in elk warenhuis, in de kleine winkeltjes op de dijk overal vindt je zonneproducten de 1 al schadelijker dan de andere. Geen gemakkelijke opgave dus maar geen nood er zijn ook “propere zonneproducten te verkrijgen, die zowel goed zijn voor je huid, je gezondheid en voor het leven in de zee.


‘Maar waar vind ik die dan en waar moet ik dan op letten?’ hoor ik je zeggen. Wel hieronder vind je enkele belangrijke tips:


1. Koop je zonneproducten bij een deskundige zoals je schoonheidsspecialiste of een zonneconsulente.

Wanneer je een zonnecrème koop bij een deskundige krijg je een degelijk uitleg van welk product het beste is voor jou, hoe je deze best gebruikt, wat er allemaal aanwezig is in het product en krijg je meestal nog een aantal tips van hoe en wanneer je best gaat zonnen en wanneer niet. Kortom je krijgt voldoende informatie om veilig te zonnen en te smeren!


2. Ga minstens voor een factor 30!

Je hoeft niet altijd een factor 50 te gebruiken als je op stand wil liggen of wilt zwemmen enz…. Met een factor 30 zit je safe. Een lagere factor is af te raden, deze bieden weinig bescherming, en met een hogere factor is er maar een heel klein verschil tegenover factor 30. Concreet geeft dit: Factor of SPF15 biedt 93% bescherming, SPF30 biedt 97% bescherming en SPF50 biedt 98% bescherming. 100% bescherming bestaat niet!



3. Vermijd chemische zonnefilters.

Niet enkel bij een zonneallergie of op onze gevoelige huid kan je last hebben van een geïrriteerde huid, rode bultjes, jeukende plekjes, … maar soms gebeurt het dat je ze plots krijgt na het smeren, heb je er dan al eens bij stilgestaan dat dit misschien niet aan de zon of aan jouw huid ligt, maar wel aan de ingrediënten die jouw zonnecrème bevat? Toxines in zonneproducten zijn soms schadelijker dan de straling van de zon zelf, kunnen je hormonen verstoren, ….. Laat je niet vangen door reclame of commerciële praatjes en check die ingrediëntenlijst! Wanneer je niet zeker bent laat je bijstaan door een deskundige met kennis van zaken.


Niet alleen zijn sommige ingrediënten te agressief voor onze huid, zijn ze ook schadelijk voor het lichaam. We merken dat er weinig informatie te vinden is over verschillende ingrediënten die vaak gebruikt worden in chemische zonnefilters, zoals bijvoorbeeld Oxybenzone. Dit ingrediënt komt voor in bijna alle chemische zonnefilters.

Er is nog discussie over de schadelijkheid van dit ingrediënt, maar het is wel bewezen dat het onder invloed van zonlicht in staat is om vrije radicalen te vormen. Dit zijn kleine, uiterst actieve en agressieve deeltjes die veel schade kunnen aanrichten aan ons DNA en tot kankers leiden. Ze vallen onze antioxidanten aan, terwijl deze ons juist moeten beschermen! Er werd ook al aangetoond dat het in het lichaam en moedermelk kan terechtkomen. (bron studio Puur) En dat is maar 1 van de schadelijke stoffen. Daarom gebruik enkel minerale zonneproducten!



4. Vermijd zonneproducten met nanotechnologie.

Wanneer men zonnefilters smeert laten die soms een witte waas achter op de huid. Veel mensen vinden dit niet fijn, daarom worden bij chemische zonnecrèmes er nanotechnologie gebruikt: deze deeltjes worden zodanig klein gemaakt dat ze geen laag meer achterlaten op de huid, maar de huid kunnen binnendringen. En net omdat de deeltjes zo klein zijn, kunnen de schadelijke stoffen veel makkelijker in de huid dringen en dus niet alleen jouw huid maar ook jouw lichaam en organen beschadigen. Er is nog maar weinig bekend over mogelijke gezondheidseffecten van nanodeeltjes, daarom vermijden ze liever!



5. Smeer regelmatig.

Het is zomer, dus zon, zee, strand, lekker zonnen in de tuin of drijven op het zwembad…. Je huid urenlang blootstellen aan de zon is sowieso geen goed idee, het is niet omdat je 1x hebt gesmeerd dat je voor de rest van de dag beschermd bent, ook niet met een gezonde minerale zonnecrème. Neen neen je moet minstens om de 2 uur goed smeren om een optimale bescherming te krijgen en zoals we al schreven ben je nooit voor de volle 100% beschermd. Vooral bij zwemmen, spelen in het water, glijden op de glijbaan of een zweterige sportsessie, moet je direct daarna terug smeren want dan verdwijnt de crème namelijk sneller van je huid. O, en dit geldt ook wanneer je kiest voor een waterresistente zonnebrandcrème.



6. Gebruik elke dag SPF, aangepast aan de situatie.

Het is niet omdat de zon niet schijnt dat het niet nodig is om de huid te beschermen. Elke dag worden we blootgesteld aan UV-straling, ook in de herfst of winter, vooral UV-A en ook als het mistig is. Als je huidveroudering wil voorkomen gebruik je dus best dagelijks bescherming.


Deze bescherming kan je vinden in goede natuurlijke dagcremes, minerale poeders de mineralen kaatsen de UV-stralen namelijk weg, waardoor de huid op natuurlijke wijze beschermd wordt.



9 weergaven0 opmerkingen
Post: Blog2_Post
bottom of page